Alla träbåtsbyggare och renoverare ser till att ha ett eget recept på Gucka, tätmedel, som används för att skydda och behandla träytor innan de fogas samman.
Mitt recept är såklart hemligt, men det ingår tjära, fårtalg och krita bland annat. Många använder även bivax, linolja och kohår.
Vi smetar gucka på alla ytor innan vi skruvar och bultar ihop dem.
Alla möten inpassade mellan stäv, köl, fjäder och knä. Vi har även lagt in en kil som trycker ihop fogarna med varandra. Hålen för genomgående bultar är borrade. Skallarna på bultarna är smidda och bultarna är gängade och klara.
Det blev nästan som vi tänkte.
Nu kan vi bulta ihop , hyvla ihop och gå vidare med kölsträckning.
Båtbyggarna seglar med Vedjakten Sofia Linnea en vecka på hösten varje år. Årets segling blev perfekt med trevlig besättning, fint väder och god mat. Avgång från Stavsnäs, via Nämdö, Björkskär, Träskö Storö och hem igen. Vi hann även med ett studiebesök på Erikssons båtbyggeri. Skärgården är som bäst i september. Hemfärden i friska ostliga vindar gav oss veckans topphastighet över 8 knop.
Trevlig gemenskap där vi delar på alla sysslor ombord på däck och matlagning.
Med på seglingen var även skolans piggskuta/sandkil KajsaLisa.
Stävarna och kölen blir båtens ryggrad. Båtens bordläggning möter stäven i både för och akter på en snipa. Vi skulpterar fram snygg och funktionell form samt förbereder fasningen där borden möter stäven (i spunningen).
Ryktet säger att en duktig båtbyggare huggerspunning med ena handen samtidigt som han håller en bok han läser i andra handen, jag har inte den färdigheten än.
Sista finputsningen görs på plats när respektive bord ska passas in.