Nu har jag upplevt hur det känns med slipad hyvel och stämjärn, lite nördigt, men det till och med låter rätt när man hyvlar med en korrekt inställd hyvel, och vilka snygga spån det blir. Vi har lärt oss hur man får till skarpa stål och även lärt oss bra metoder att ta hand och renovera hyvlar.
Härlig känsla att öka på kunskap i kunskapsbanken.
Nu är alla balkar på plats i skutan, känns bra att se färdigt resultat. Alla balkar är inpassade och hyvlade för att lägga däcket i linje.
Innan vi lägger däcket tar vi ur alla balkar för att sickla och lägga dit en ”pärla” i underkant som tar bort de vassa kanterna och ger snygg design. Vi ska också måla balkarna innan vi monterar tillbaka dem igen på plats.
Härligt med sportlov, första på massor av år, samtidigt som det märks att min vardag är förändrad så skolan har blivit den nya vardagen och det känns konstigt att inte vara i verkstaden.
Vi drar igång med några teoripass.
En del äldre klinkbyggda båtar byggdes med de nedersta borden huggna för en konkav undervattenskropp och bättre seglingsegenskaper.
Sidan Båtbyggarkonst med Fredrik som är en av handledarna undersöker historiken och analyserar historia.
Senare båtar byggs med sågade bord, enklare men inte samma egenskaper i sjön. Norges institut för marinteknik har undersökt i lab och diskuterar skillnader i egenskaperna i en kort film.
I teoripass träkunskap diskuterar vi trädens basfunktioner, trävirkets egenskaper för båtbygge och skogens betydelse för träden och för miljön. Båtbyggare behöver gamla träd som inte går att få tag i från skogsbruket idag.
Greenpeace ger sig in i debatten om skogsbrukens betydelse, och har gjort en film med ny vinkel.