januari 2021

Sy segel

Ettorna tillverkar segel till de båtar som tvåorna bygger. Det är mycket att tänka på när man ska sy ett segel. Det märker man när alla moment är nya, men till slut blir det nog bra, vi ska hålla på i två veckor. Vi syr såklart i segelsömmarsalen, det känns som väldigt rätt miljö när man vet att segel har sytts här på riktigt förr i tiden.

Mycket att få till på seglet: Storlek, form, material, hur stor buken ska vara och var den ska vara, förstärkningar, hål och infästningar.

Vi syr en del på maskin och med många moment för hand. 

Häftigt att se resultatet efter två veckor, det blev väldigt bra!

Segelsömnad - Utslag
Mät seglet och markera på golvet.
Segelduken utlagd så vi kan se hur mycket som går åt.
Segelhandske är ett måste när man likar seglet. Jämfört med segel är det enkelt att sy på segelsäcken.
Ett av de färdiga hornen, snyggt!

Sy segel Läs mer »

Teoripass Allmogebåtar, klinkbyggda bruksbåtar

Bild från Föreningen allmogebåtar i Stockholm allmogebåtar på Fjäderholmarna. 

Allmogebåtar, folkets båtar, har utvecklats under lång tid och specialanpassats efter vilka material som fanns att bygga av, vad de skulle användas till och i vilka vatten de användes. 

Båten var transportmedel av både last, människor och djur. Den användes även vid jakt och fiske, under alla typer av väder.

I början var de helt öppna snipor med spetsig för och akter, utan överdäckning. Oftast med segel, åror var alternativet när vinden inte räckte till.

I Södra och sydvästra Sverige byggdes mest i ek, utefter östkusten i furu, eftersom båtarna byggdes lokalt där de användes. Kunskapen att bygga båt gick i arv av tradition och överfördes från generation till generation. 

Klinkbyggda båtar har sin historia från Vikingaskeppen. 

Spännande att föra traditionen vidare när vi bygger båt i höst!

Teoripass Allmogebåtar, klinkbyggda bruksbåtar Läs mer »

Teoripass Skogen

Skogen i Sverige är viktig för oss, av många skäl. För att bygga båtar behövs virke från gamla träd vilket inte svenskt skogsbruk är fokuserad på. Träd skördas ofta efter ca 80 år, vilket är den ekonomiskt mest fördelaktiga åldern. En tall på 80 år ger för små dimensioner virke till bordläggning, det behövs äldre, grövre träd vilket inte är ekonomiskt fokus för skogsägare. En fura kan bli 650 år, en gran 400 år, så det finns goda möjligheter att få fram kraftigt virke om vi tänker långsiktigt. Virke från långsamtväxande furor är viktigt för bra rötskydd vid träbåtsbygge.

Svenskt skogsbruk diskuteras flitigt, vi är inte så bra på att bevara mångfald och nyckelbiotoper i Sverige. När FN rankar världens länder efter hur stor del av landets yta som utgörs av skyddad natur, hamnar Sverige på 99:e plats, långt efter länder som fått stark kritik för skogsskövling, som exempelvis Brasilien (33:e plats) och Malaysia (73:e plats). Se debatt i DN från juni 2018

Det är svårt att hitta fakta om hur skyddad skogen är, och vad det innebär att skydda skog. Det är också svårt att hitta rätt virke till båtbygge.

Teoripass Skogen Läs mer »