augusti 2020

Första två veckorna på båtbyggarskolan

Vi har börjat lära känna varandra nu och arbetar med olika uppdrag.  ”Snickarlådan” är första uppdraget för att lära oss planering, skiss, sågnota, sågning, hyvling, borrning och skruvning. Det gäller att alltid tänka: – Funktion, gestaltning och konstruktion vid planering av projekt och bestämma vad man vill uppnå innan man startar. 

En båtbyggares vardag består av många projekt och det är viktigt att tänka problemlösning.

Vi har även börjat se på olika hyvlar och lär oss slipa samt bryna hyvlar, stämjärn och knivar på bästa sätt. Spännande att få liv i loppisfynden och bra att börja träna på, allt går inte rätt från början, jag behöver lägga många timmar för att få till skärpan på stålen. Ett vasst hyvelstål kan raka av håren på armarna när det är tillräckligt vasst. Så snart är vi hårlösa på armarna allihop, när vi tränar och lyckas.

Första seglingen gjorde vi till Fjäderholmarna och kollade in konstruktionen på några av båtarna. 2:orna som bygger egna båtar kollade in och fick tips på hur andra båtbyggare löst en del konstruktioner.

Såga stockar till plankor som är material till båtarnas bordläggning efter torkning och ytterligare bearbetning har vi också hunnit med.

Första två veckorna på båtbyggarskolan Läs mer »

Nordisk klinkteknik vid båtbyggande nomineras till Unescos lista för immateriellt kulturarv

Fick precis se att tekniken att bygga båtar i klinkteknik* som härstammar från vikingatiden nominerades av Sverige i mars till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Klinkteknik ska jag få lära mig under utbildningen, känns ju spännande!. I december 2021 ska beslutet tas om tekniken upptas på listan eller inte.

Mer info hos Regerinskansliet

* Att bygga båtar i klinkteknik är en nordisk skeppsbyggnadstradition som härstammar från vikingatiden. Med konstruktion i klink menas att borden i skrovet överlappar varandra och att de fogats samman längs den överlappande kanten (den så kallade lanningen). Klinktekniken används i dag framförallt när det gäller byggnation av mindre båtar som ekor, snipor och jullar.

Nordisk klinkteknik vid båtbyggande nomineras till Unescos lista för immateriellt kulturarv Läs mer »